Kelionė po Žemaitiją

Sveiki keliautojai. Į Žemaitiją labai patogu keliauti iš kokios Klaipėdos ar Šiaulių. Įsivaizduokime, kad esame Šiauliuose. Galima susiplanuoti trumpą dienos kelionę po svarbiausias Žemaitijos vietas. Metas keliauti į pačią Žemaitijos širdį. Kaip žinia, Žemaitija buvo kraštas, ilgiausiai atlaikęs svetimšalių įtaką, 200 metų nesėkmingai bandė žemaičius krikštyti, o kai pakrikštijo, dar 100 metų visi buvo užsisipyrę ir nei vienas žmogus nenuėjo į bažnyčią. Norisi pajusti tą dvasią ir aplankyti svarbiausias vietas.

Telšių grožis

Iš Šiaulių judame į Žemaitijos sostinę Telšius. Tikrai gražus ežeras Mastis su sutvarkyta krantine, ant įspūdingo kalno esanti bažnyčia, centrinė gatvė. Miesto centras nedidelis, tačiau be galo jaukus, kalvotas, visai šalia ežero pakrantės ir su įspūdingais vaizdais po apylinkes. Telšių centrinę gatvę puošia lentelės su istoriniais užrašais žemaičių kalba, įspūdingomis skulptūromis. Šalia Telšių yra pažintinis Germanto takas su gražiu ežeru. Viskas ten sutvarkyta ir gražiai prižiūrima.

Platelių ežeras

Pabuvus Telšiuose galima judėti kitur. Nevalia būtų neaplankyti Platelių ežero – kitos Žemaitijos širdies, bene didžiausio vandens telkinio su įspūdinga gamta. Čia galima panardyti ežere, užsisakyti bandomojo nardymo paslaugas, plaukioti valtimis, vandens dviračiais. Krantinė tikrai graži ir jauki.

Lopaičių piliakalnis

Toliau važiuojam pro Plungę ir Rietavą, pasiekiam legendinį Lopaičių piliakalnį prie Tverų. Manoma, jog čia buvo šventa žynių maldos vieta tūkstančius metų. Paskutiniaisiais tūkstantmečiais, prieš įvedant krikščionybę, žyniai buvo užkasti gyvi prie dolmeno ir nukankinti, šventykla sugriauta. Dabar čia daug akmenų, teka pasakiškas upelis gražiame slėnyje, atsiveria įspūdingi vaizdai, yra šaltinėlis. Šią vietą privaloma aplankyti bent kartą gyvenime, o geriau dar daugiau.

Varniai ir Lūksto ežeras

Kita dėmesio verta Žemaitijos vieta, viena jaukiausių yra Varnių miestelis ir netoliese esantis Lūkstas. Čia vyksta įvairūs festivaliai, šventės ir plūsta žmonės iš visos Žemaitijos. Grįžtant link Šiaulių labai graži vieta yra Užventis su savo dvaru ir apskritai visas Ventos paupys, esantis gražiame slėnyje. Venta yra per Žemaitiją tekanti upė, kuri išteka į Kuršą Latvijoje ir pro Ventspilį įteka į Baltijos jūrą.

Parašykite komentarą