Gamtos reikšmė atsigavimui

Gamta yra ypatingai svarbi mūsų atsigavimui ir jėgų atgavimui. Svarbu, kad mieste būtų kaip įmanoma daugiau žalių plotų ir nebūtų kertami seni medžiai, nes iš jų sklinda didžiausia atgaiva ir stiprybė – to labai trūksta buities ir technologijų spinduliuotės išvargintoms žmogaus subtiliosioms ir nervinėms sistemoms. Deja medžius labai kerta ir čia kaltas eilinis pinigų troškimas, kuris naikina visą planetą ir mus pačius, bet dabar ne apie tai.

Vilnius yra miestas, kuris dar sugebėjo išsaugoti ne tik medžius mieste, nors daug jų nukirto per pastaruosius porą metų, bet ir natūralius miškus, sengires. Miškai supa Vilnių iš visų pusių ir yra įsispraudę tarp daugelio mikrorajonų. Miškų mažiau tik Šnipiškėse, Žirmūnuose (nors čia rasi jaukią apaugusią Neries pakrantę), taip pat senamiestyje ir Naujamiestyje miškų mažiau (nors čia šalia yra Vingio parkas), Naujininkuose. Visur kitur jų tikrai netrūksta, o ypač daug yra Antakalnyje, Baltupiuose, Pilaitėje, Lazdynuose ir kitur. Apskritai tariant, miškų trūkumu Vilnius neturi kuo skųstis.

Gamtos ritmų išbalansavimas

Gamtoje galima geriau pailsėti išsibalansavus ritmui, tačiau svarbi žinia čia yra ta, kad pačios gamtos rimtai jau smarkiai išbalansuoti, todėl ji nebegali padėti taip pilnai, kaip anksčiau. Žinoma yra geriau negu kad nieko, tačiau kadangi žmogus pats naikina planetą, tai savaime naikina ir gamtą – ji silpsta. Sparčiausiai žemės ritmą išbalansuoja palydovai ir aukštosios technologijos, kuriomis jau yra apraizgyta visa žemės planeta, tuo nusikalstant jai ir pažeidžiant jos natūralų balansą.

Disbalansas gamtoje pasireiškia įvairiomis augalų ligomis, invazinių šliužų, erkių ir kitų parazitų plitimu, virusais, ligomis, vis dažniau siaučiančiomis vėtromis, kurios išgriauna viduryje miško medžius, kaip ir žinoma, kitų stichijų keliamomis negandomis: dažnėjančiais viesulais, ugnikalnių išsiveržimais, gaisrais, žemės drebėjimais, potvyniais, cunamiais. Labai ryški gamtos disbalanso išdava yra sausra ir džiūstančios upės bei vandens telkiniai: visoje Europoje, pavyzdžiui, smarkiai nuseko didžiausios upės, upės senka ir Lietuvoje.

Visa tai dėl žmogaus nusikalstamos veiklos gamtai. Metas nustoti. Kada tai bus padaryta?

Parašykite komentarą