Stichijos ir jų savybės psichologijoje

Ugnies stichija atsakinga už aktyvumą, kūrybingumą, iniciatyvumą, drąsą, ryžtą, aktyvų ir nežabotą veržimąsi ir judėjimą į priekį. Ugnies žmonės yra aktyvūs, idealistiški, ryžtingi, impulsyvūs, greitai užsidega, turi daug idėjų ir valios bei ryžto jas įgyvendinti neatidėliojant. Jie su malonumu mokosi, kaupia žinias, vadovauja ir veda kitus. Nesvarbu ko imtųsi, visada daro tai su jėga ir aktyviai, todėl gyvenime nenuobodžiauja.

Neigiamos ugnies savybės – nekantrumas, per didelis aistringumas, pyktis, agresija, emocijų šuoliai, keršto ir neapykantos jausmai, nepatikimumas, nepastovumas. Ugnies žmonės gali nesivaldyti, būti palaidi arba tiesiog nepraktiški, kištis ten kur nereikia ir ieškoti veiksmo bei intrigų vien iš nuobodulio ir norėjimo kažką nuveikti. Nevalia likti tokiems žmonėms be veiklos, nes tuomet jie vis tiek kažką susikurs, ims daryti kad ir kokias nesąmones, svarbu, kad kažką darytų.

Žemės stichija atsakinga už darbštumą, pareigingumą, atsakingumą, ištvermę, ramybę, pastovumą. Žemės žmonės yra ramūs, nuosaikūs, ištikimi reikalui ar kitam žmogui, jais galima pasitikėti. Tai patys geriausi darbininkai. Dirba gana lėtu ritmu, tačiau patikimai ir kokybiškai. Orientuoti į materialius žemiškus dalykus, yra labai praktiški ir žino kaip prasisukti darant tai ramiai.

Neigiamos žemės savybės – tingulys, abejingumas, išglebimas, o taip pat godumas turtų ar kažko, bukas užsispyrimas, materializmas, visko darymas bejausmiškai ir išskaičiavimo, skrupulingumas. Žemės žmonės gali būti inertiški ir abejingi, rūpintis tik materialiais dalykais arba būti darboholikais.

Oro stichija atsakinga už mąstymą, o taip pat bendravimą ir ryšius. Oro žmonės yra bendraujantys, aktyvūs, optimistiški, lengvi, linkę daug mokytis ir viskuo domėtis.

Neigiamos oro savybės – skepticizmas, kriticizmas, abejingumas, lengvas įvairių ideologijų perėmimas ir savęs negirdėjimas, vengimas gelmės ir giliau suprasti skatinančių dalykų, išsisukinėjimas ir sukčiavimas, dviveidystė arba aklas prisitaikymas ir pataikūniškumas.

Vandens stichija atsakinga už emocijas ir jautrumą. Vandens žmonės yra kūrybingi ir labai jausmingi, jie linkę į gelmę.

Neigiamos vandens savybės – per didelis jautrumas ir pasinėrimas į jausmus, išplaukimas, kaltės jausmas ir kiti tamsūs jausmai, savęs ir kitų kankinimas.

Parašykite komentarą